Aquest rànquing és evidentment personal. Els he triat només perquè em van sobtar la primera vegada que els vaig sentir. En un Top 10 només n’hi caben 10, aquesta és la seva gràcia però també comporta la dura decisió de deixar-ne fora altres noms que també hi podrien o hi haurien de ser. Quina seria la teva llista o quin nom hi afegiries?

En el número 1, hi ha can Patirem: una casa abandonada i enrunada fa més de cent anys. Té un nom poc acollidor, no et sembla? En segon lloc, trobem la Font de les Febres amb un raig d’aigua ple d’arsènic i mercuri… mmm… Oi que fa passar la set sense haver de beure? En tercer lloc, el misteriós Pla de la Dona Morta… Qui era? Com va morir? Calia posar-hi aquest nom…? No podia faltar una mostra d’enginy a l’hora de batejar un indret: el turó de Més Amunt! Senzillament genial! Dalt de la serra de Palestrins, entre Vilamajor i Cànoves hi ha el turó de Calabruixes. S’amagaven allà dones amb berrugues al nas per fer pocions i fer volts amb escombres? Can Saltimbanqui és un nom modern per rebatejar la casa nova de can Vidal del Puig. Nom curiós… No és l’única amb nom estrany: també tenim can Xiriboia a Brugueres. En novena posició tenim can Derrocada. El nom no és estrany; sí que ho és que la tingui la casa més gran i senyorial de la contrada! I per acabar el rànquing he triat un sufix -ell, molt recorrent: Can Planell, can Surell, el Borrell, el Collell, el Pi Novell, el Polell… Quin significat voldrà dir? Petit? Algun lingüista a la sala?