Catan, el joc de cartes

Ens trobem davant d’una versió del famós joc “Catan” per a cartes que s’adapta prou bé al joc original, però sense arribar al seu nivell de complexitat. És a dir, si has provat el joc de taula, no voldràs tornar a provar la versió en cartes. No obstant, és un bon joc per iniciar-se al món de Catan com a joc d’entremès abans o després de jugar en un joc principal. També és recomanable endur-se’l de viatge per les seves petites dimensions.

FITXA TÈCNICA

Joc de cartes

Temàtica

Medieval

Joc d'entremès

Filler game

Joc competitiu

Partida

30 minuts

Jugadors

de 2 a 4

Edat mínima

8 anys

No solitari

No apte per 1 sol jugador

Parella

Apte per jugar a 2

Autor

Kalus Teuber

Art

Michael Menzel

Editorial

DEVIR (2011)

La remota illa de Catan ha estat descoberta! I ara et toca liderar-ne la colonització. L’illa és rica en matèries primeres com la pedra, la ceràmica, la llana, el blat o la fusta, que et permetran construir carreteres, alçar pobles que progressaran fins a esdevenir grans i pròsperes ciutats i contractar valents cavallers per protegir-les. Compte que no ets l´únic que la vol colonitzar! però si saps gestionar bé els teus recursos podràs ser el guanyador!

Què pots fer amb tot aquestes matèries? Construir carreteres, contractar un cavaller, construir un poblat o evolucionar un poblat existent cap a una ciutat. I, també, per un preu mòdic pots ampliar la teva ciutat, escollint edificar-hi equipaments que et donaran beneficis estratègics molt útils per guanyar la partida.

Les ampliacions, al donar-nos punts de victòria, decidiran en gran mesura qui serà el guanyador. Però vés en compte! Els teus rivals et poden robar carreteres i cavallers (amb els seus punts de victòria)… però tu també els pots robar-los els seus… No està res decidit. Comencem la partida?

 

Objectiu del joc:

Ser el primer jugador en aconseguir 10 punts de victòria.

Com guanyo / com perdo: 

És un joc competitiu. Guanyes si ets el primer en aconseguir 10 punts de victòria. És a dir, perds si algun altre jugador ho aconsegueix abans que tu.

Contingut del joc

Components:

  • 67 cartes de matèria primera: 11 d’argila, 11 de fusta, 16 de mineral, 15 de llana i 14 de cereals.
  • 42 cartes de construcció: 9 de carreteres, 15 de poble (amb la ciutat a l’envers), 5 cartes de cavaller, 9 cartes d’ampliació de ciutat i 4 taules de costos de construcció.

PREPARACIÓ DE LA PARTIDA

Abans que res, hem de veure quants jugadors serem a la partida (2, 3 o 4). Amb una partida de 4 jugadors, utilitzarem totes les cartes. En una partida de 3 jugadors, decantarem les cartes amb la marca inferior dreta de 4 jugadors. Mentre que en una partida de només dos jugadors, deixarem a la caixa les cartes marcades amb 3 i 4 jugadors i també retirarem la carta del destí.

Una vegada tenim les cartes amb les que jugarem, les separem per tipologia fent cinc piles de la següent manera:

  • Matèries primeres (amb el dors de color marró). Les barrejarem i les deixarem amb el dors amunt formant una pila d’on n’anirem agafant durant la partida. Les cinc primeres cartes es posaran cara amunt (aquestes cinc cartes són el mercat). I, a cada jugador, de la pila de matèries primeres se li reparteixen tres cartes que mantindran en secret.
  • Pobles/ciutats. Aquestes cartes tenen un poble en una cara i una ciutat a l’anvers. Es deixaran totes en una pila la cara de poble cap amunt. Cada jugador agafa una carta de poble i la col·loca davant seu, a la vista de tothom, amb la cara de poble cap amunt. D’aquesta manera, cada jugador comença la partida amb un punt de victòria.
  • Ampliacions de ciutat (amb el dors de color vermell). Les col·loquem de cara amunt.
  • Cavallers. Aquestes cartes tenen un cara A i una cara B. Es deixaran totes en una pila la cara A cap amunt.
  • Carreteres. Aquestes cartes tenen un cara A i una cara B. Es deixaran totes en una pila la cara A cap amunt. Cada jugador agafa una carta de carretera i la col·loca davant seu, a la vista de tothom, amb la cara A cap amunt.

La carta de destí només la farem servir si som mes de dos jugadors. La posarem al centre de la taula, a la vista de tots, amb la cara de la fletxa blanca mirant cap amunt.

Disposarem, doncs, al centre de la taula d’una zona comuna organitzada de la següent manera:

També donarem a cada jugador una carta de recordatori dels costos de construcció.

I ja podrem començar la partida.

COM ES JUGA?

Qui comença?

Comença a jugar el jugador de més edat. I quan acabi el seu torn, li tocarà al jugador de la seva esquerra (seguint el sentit de les agulles del rellotge, independentment de la direcció de la fletxa de la carta de destí) i així successivament.

Què pots fer en el teu torn?

Sempre en aquest ordre:
1. Si vols i pots, comerciar cartes de materials.
2. Si vols i pots, construir una o més cartes de carretera, poble, cavaller, ciutat o ampliació de ciutat (com a màxim, només un tipus de cada per torn).
3. I, finalment, has de robar cartes de materials de la pila i el teu torn haurà acabat.

Quan acabi el teu torn, li tocarà al jugador de la teva esquerra (seguint el sentit de les agulles del rellotge, independentment de la direcció de la fletxa de la carta de destí) i així successivament.

Com es comercia?

Al principi del teu torn pots decidir si vols comerciar o no. El nombre de cartes que podràs comerciar com a màxim serà el nombre de carreteres que tinguis amb la cara A (les de la cara B no compten). Les cartes es poden comerciar amb:
a) amb la pila de cartes. Com? Descartant el nombre de cartes que vulguis/puguis comercialitzar-hi posant-les a la pila de descartades i, després, agafar el mateix nombre de cartes de la pila de matèries primeres.
b) amb el mercat. Com? Agafant del mercat el nombre de cartes que vulguis/puguis comercialitzar-hi i, després, tornant-li el mateix nombre de cartes que hagis agafat.
c) amb un altre jugador. Robes a l’atzar de qualsevol altre jugador el nombre el nombre de cartes que vulguis/puguis comercialitzar-hi i, després, li has de tornar el mateix nombre de cartes (poden ser les mateixes o no).

Cada carta que puguis, la pots comercialitzar pel mètode que vulguis, no cal que totes les cartes que comerciïs al teu torn sigui de la mateixa manera.

Tot i així, si et quedessis sense carreteres, encara podries comerciar una carta però només fer-ho amb la pila de cartes.

Com es construeix?

Després de comerciar pots, si vols i pots, construir. Només cal que paguis el cost (mira la carta de costos) deixant les matèries del la teva mà a la pila de cartes descartades. A diferència de les teves matèries (que les mantens ocultes), la carta que construeixis l’has de deixar davant teu, a la vista dels altres jugadors.

En aquesta fase, pots substituir una matèria que et falti per tres cartes iguals d’una matèria que sí tinguis. Això ho pots fer tantes vegades com vulguis.

Recorda que pots construir:

a) Una carretera. El cost d’una carretera és una carta de fusta i una de ceràmica. La primera carretera es posa davant del seu propietari amb la cara A cap amunt. La segona es posarà a sobre de l’altra, però amb la cara B cap amunt i així alternativament. Quan una carta es posa sobre de l’anterior s’ha de posar de manera que els textos i els punts de victòria de totes quedin a la vista. Si no queda cap carretera per construir, el jugador pot agafar-la a un altre jugador. En cas de jugar més de dos, s’agafarà al jugador la seva dreta o esquerra segons indiqui la carta de destí. Si aquest jugador no tingués cap carretera, s’agafaria al següent seguint el mateix ordre.
b) Un cavaller. El cost d’un cavaller és una carta de llana, una de blat i una de pedra. Igual que fem amb les carreteres, el primer cavaller es posa davant del seu propietari amb la cara A cap amunt. El segon es posarà a sobre de l’altre, però amb la cara B cap amunt i així alternativament. Quan una carta es posa sobre de l’anterior s’ha de posar de manera que els textos i els punts de victòria de totes quedin a la vista. Si no queda cap cavaller per construir, el jugador pot agafar-lo a un altre jugador. En cas de jugar més de dos, s’agafarà al jugador la seva dreta o esquerra segons indiqui la carta de destí. Si aquest jugador no tingués cap cavaller, s’agafaria al següent seguint el mateix ordre.
c) Un poble. El cost d’un poble és una carta de fusta, una de ceràmica, una de llana i una de blat. Un poble et dona un punt de victòria. Si ja no queden pobles a la pila central, no se’n podrà construir un de nou. Al construir un poble, el propietari pot decidir si dona o no la volta a la carta de destí (girant-la cara avall).
d) Una ciutat. El cost d’un ciutat són dues cartes de blat i tres de pedra. Quan un jugador construeix una ciutat dona la volta a un dels seus pobles i deixa la cara de la ciutat a la vista. Si un jugador no té prèviament un poble a la vista, no podrà construir una ciutat. Una ciutat et dona dos punts de victòria (no compta el punt del poble que ha quedat a sota). Després de construir-la, el propietari llegeix el text de la ciutat (que ha estat secret per tots els jugadors fins ara) i tots els jugadors han de seguir-ne les instruccions. En cas que aparegui el lladre, també caldrà girar la carta de destí.
e) Una ampliació de ciutat. L’ampliació de la ciutat costa tres cartes de llana i una de pedra i dona tres punts de victòria, excepte si s’amplia amb l’ajuntament, que costa tres de llana i tres de pedra i et dona quatre punts de victòria. Per construir una ampliació s’ha de tenir prèviament una ciutat i, quan es construeix l’ampliació es posa la carta sobre la de la ciutat (els dos punts de victòria de la ciutat ja no comptaran, només els de l’ampliació). Cada ampliació dóna un avantatge al jugador. Cal tenir en compte que un jugador no pot construir la mateixa ampliació dues vegades, per exemple, dues ciutadelles o dues universitats.

Com es roba?

Quan ja has acabat de construir, robaràs dues cartes de matèria de la pila. Per cada carta de cavaller que tinguis amb la cara A a la vista podràs robar una carta adicional.

Si s’acabessin les cartes la pila de matèries primeres, es barrejarien les cartes de pila de cartes descartades i es faria una nova pila de matèries.

Al robar, s’acaba el teu torn i comença el del jugador de la teva esquerra.

Final de la partida.

La partida acaba quan un jugador arriba a aconseguir 10 punts de victòria.

Recorda que s’aconsegueixen punts així:

  • 1 per cada carretera amb la cara B a la vista.
  • 1 per cada cavaller amb la cara B a la vista.
  • 1 per cada poble a la vista.
  • 2 per cada ciutat a la vista.
  • 3 per cada ampliació de ciutat a la vista (excepte l’ajuntament).
  • 4 per si té l’ampliació de ciutat amb l’ajuntament a la vista.

RESSENYA

Joc de cartes, entre entremès i principal

Tot i ser una simplificació del joc original, manté la seva essència. És un joc poc “dur”, que s’explica el funcionament amb facilitat i que amb només una partida de prova ja podrem començar a dominar i gaudir-ne des del començament. Així que des dels 8 anys ja es podrà gaudir d’algunes partides. No és massa difícil.

Partides d’uns 30 minuts.

Un joc de viatge amb alguns peròs

L’editorial DEVIR ens presenta en l’edició de 2011 un format prou correcte amb uns dibuixos excel·lents. Les il·lustracions són de Michael Menzel que segueixen la línia del joc original. Com a novetat tenim les il·lustracions de les ampliacions de les ciutats que estan realment ben fetes. Per altra banda, el disseny gràfic, obra de Michaela Kienle també és molt encertat (lletra gran, símbols clars…)

Les cartes tenen gramatge correcte però ni prou per aguantar el joc diari i, més, si es fa de viatge, que és el seu punt fort. Us recomano enfundar les cartes però això farà que no càpiguen a la caixa i hagin d’anar lligades amb una goma elàstica.

Les cartes tenen poc text i només és un recordatori de les normes, així que el joc té poca dependència de l’idioma.

 

Protegeix les cartes amb fundes!

Per allargar la vida del joc és recomanable enfundar les cartes per protegir-les de doblecs, esquinços o brutícia. És important que no tinguin senyals que ens indiquin què s’amaga darrere de cada carta. Mida de les fundes: 59x92mm. 

Temàtica medieval

Som un Senyor feudal de les riques terres de Catan i hem d’aconseguir que la nostra comarca sigui de les més prosperes del regne, però els nostres nobles veïns volen també expandir-se a base dels nostres recursos! El nostre objectiu és aconseguir, abans que ningú, 10 punts de victòria! 

Tot i els magnífics dibuixos i la narrativa del joc, les cartes no ajuden a immergir-nos en aquest Catan medieval, ja que la mecànica de les cartes s’imposa a la història. Tot i així és amena i divertida.

El comerç entre jugadors i, sobretot, la forma de robar-nos uns als altres fa que interaccionem amb els nostres companys i sortim del nostre tauler personal, però en menor grau que la versió de taula de Catan. No obstant, el fet de robar-nos cartes de cavallers i de carretera els uns als altres fa que el joc sigui entretingut.

Ens trobem davant d’un joc no col·laboratiu, és a dir, només pot guanyar un dels jugadors. La dinàmica de robatori de cartes als altres jugadors pot fer decidir la partida i, evidentment, provocar rivalitats, que en part, és la gràcia del joc. Tot i així, no deixa de ser un joc prou familiar.

El joc no té daus fet que podria semblar que es disminueix el factor atzar, però en realitat no és així. Al no poder escollir territori com passa amb el joc original, estàs sempre a mercè de les cartes de matèria de la pila i les estratègies a mig termini es poden desmuntar pels robatoris o la mala sort.

Ens trobem davant d’un joc simètric, on tots els jugadors tenen els mateixos condicionants. Que una partida sigui diferent a l’altra depèn en gran factor només del factor sort, així que la seva rejugabilitat és baixa i al cap de vàries partides podem perdre l’interès a jugar-hi. Caldrà deixar-lo reposar.

Apte per a parelles però preferible en grup

El joc està ben escalat i permet jugar correctament en dos, tres i quatre jugadors. Les cartes, a la part inferior dreta, tenen una marca que ens indiquen quines cartes hem de fer servir segons el número de participants: Amb dos jugadors les de dues marques, amb tres jugadors les de dues i tres marques; i amb quatre jugadors, totes les cartes. Amb tres i quatre jugadors farem servir la “carta del destí”.

Tot i que es pot jugar correctament en parella, el joc millora si hi juguem amb tres o quatre.

No permet jugar en solitari.

El millor i el pitjor

En resum, podem dir que el millor i el pitjor d’aquest joc és:

R

Les regles senzilles i les partides curtes el fan apte per a tota la família.

R

Molt escalable, es pot jugar en parella, però també amb dos jocs es podria ampliar fins a 6 jugadors.

R

Molt bon disseny i dibuixos. Molt agradable a la vista.

Q

Tot i que està ben lligat, no té la profunditat del seu germà gran CATAN. Si tens a mà el joc de taula, no voldràs jugar al de cartes.

Q

En algunes partides pot arribar a ser repetitiu i predictiu. Cal donar-li una oportunitat per captar-li la dinàmica.

Q

Si s'enfunden les cartes, no hi caben a la caixa.

La nota

Per tot això, a aquest joc li donem una qualificació de