El regne del dòmino

Kingdomino és un joc d’entremès que, inspirat en el tradicional joc del dòmino, ens porta a crear els teus dominis amb diverses tipologies de terrenys (mar, camps, prats, mines i aiguamolls) per intentar aconseguir el regne més important. La seva senzillesa i curta durada ens permetrà jugar-hi amb tota la família. 

FITXA TÈCNICA

Joc de llosetes

Abstracte

Tipus dòmino

Temàtica

Medieval

Joc d'entremès

Filler game

Joc competitiu

Partida

15 minuts

Edat mínima

8 anys

Jugadors

de 2 a 4

No solitari

No apte per 1 sol jugador

Parella

Apte per jugar a 2

Autor

Bruno Cathala

Art

Cyril Bouquet

Editorial

BLUE ORANGE (2016)

Premis

Joc de l’any (2017)

Ets el rei d’un regne molt petit. Potser massa petit i tot. Així que decideixes augmentar els teus dominis per aconseguir ser el rei amb les millors terres de la contrada però… Compte! Els reis veïns han tingut la mateixa idea i voldran, com tu, les millors terres per ells. Estàs apunt per aconseguir-les?

Quins tipus de terra pots aconseguir? Aigües riques en pesca, camps fèrtils de blat de primera qualitat, boscos frondosos de fusta noble, aiguamolls amb bruixes poderoses, prats extensos plens de ramats i mines carregades d’or!

Objectiu de joc: 

Connectar les teves peces de terreny dins d’una quadrícula de 5x5 per aconseguir el màxim número de punts possibles.

Com guanyo / com perdo: 

És un joc competitiu. Guanyes si aconsegueixes el major número de punts al final de la partida.

Contingut del joc

Components:

  • 48 fitxes de dòmino (en una cara amb una doble porció de terreny i per l’altra numerades del 1 al 48).
  • 4 peces d’inici pel teu castell (una per cada jugador: marcat amb una corona groga, blava, verda o rosa).
  • 4 castells muntables (un per cada jugador: groc, blau, verd i rosa).
  • 8 peces de fusta de rei (dos per cada jugador: groc, blau, verd i rosa).

 

Preparació de la partida

En  les partides de 2 jugadors, cada jugador agafa dos reis de fusta del seu color; mentre que si és una partida de 3 o 4 jugadors, cada jugador n’agafarà només un.

A continuació, cada jugador posar davant seu la peça de terreny amb la corona del seu color i hi posarà el seu castell (també del mateix color i que ja tindrem prèviament muntat). 

Totes les peces de dòmino es barrejaran i es posaran en una pila amb la cara numerada a la part visible. En partides a 2 jugadors farem servir 24 peces escollides a l’atzar. En partides a 3 jugadors en farem servir 36. I en partides a 4 jugadors les farem servir totes 48.

Aleshores agafarem tantes fitxes de dòmino com reis de fusta hi hagin en joc, és a dir, tres fitxes en partides de 3 jugadors i 4 fitxes per partides de 2 i 4 jugadors. I es col·loquen al centre de la taula ordenats en una columna de menor a major. Després els donem la volta i ja podrem començar la partida. 

Com es juga

Qui comença i com funcionen els torns?

El primer torn: L’atzar decidirà qui comença. Es barrejaran tots els reis i es trauran un a un a l’atzar (es pot fer en una bossa o directament amb les mans). Aquest serà l’ordre inicial.

A continuació es mostren els territoris ordenats en ordre decreixen. El primer rei decideix quina de les peces de terreny disponible es queda i hi col·loca la peça del seu rei a sobre. A continuació, el següent rei fa el mateix. I així successivament fins que totes els reis hagin escollit el seu terreny (l’últim rei només podrà triar el terreny que quedi disponible). Només hi pot haver un rei sobre cada fitxa de dòmino.

La resta de torns: Un cop tots els terrenys hagin estat reclamats, es farà una nova columna de terrenys, ordenats, com sempre, de menor número a major. I es mostren els nous terrenys. El nou rei que ha quedat en  primera posició (situat en el terreny que tenia menys valor) es queda el terreny que havia reclamat i es posa sobre un dels nous terrenys disponibles. A continuació li tocarà el rei que estava en segona posició i així successivament fins al rei que tenia el rei a la última posició de la comuna (en el terreny amb el número de més valor) li tocarà el darrer terreny disponible. Així s’haurà creat un nou ordre pel següent torn. 

Què pots fer en el teu torn?

Primer, has de col·locar la nova peça de terreny al teu regne seguint les normes de col·locació. Un cop col·locada la peça no es podrà moure en tota la partida. Si no pots col·locar la peça, aquesta es descarta.

Després has d’escollir amb el teu rei una nova peça de terreny de les peces disponibles a la columna per poder-la col·locar el el següent torn.

I, finalment, has de robar cartes de materials de la pila i el teu torn haurà acabat.

Normes de col·locació:

Els jugadors han de construir una quadrícula de 5x5 on la peça inicial del castell no té perquè estar en el centre.

La peça inicial (1x1) és un comodí i se li pot adossar qualsevol tipus de terreny. 

Les peces de terreny (2x1) han de col·locar-se de tal manera que com a mínim un dels seus terrenys coincideixi amb un terreny del mateix tipus ja col·locat.

En cap cas es pot posar una peça que sobresurti de la quadrícula de 5x5.

Si per una mala planificació no es pot posar una peça seguint aquestes regles, es descartarà i no ens sumarà punts.

Exemples:
A) El bosc es pot adossar al castell perquè el castell és un comodí.
B) El camp no es pot adossar amb el bosc perquè són terrenys diferents.
C) El camp es pot adossar amb el camp.
D) El camp es pot adossar amb el camp.
E) La mina s’adossa amb la mina.
F) Els aiguamolls es poden adossar amb el castell (comodí).
G) No hi ha cap terreny que s’adossi a un de similar.
H) Encara que la mina enllaci amb la mina existent, la peça de dòmino surt de la quadrícula de 5x5. No és vàlid.

 

Final de la partida

Un cop s’ha acabat les peces de terreny disponibles s’haurà acabat la partida i serà el moment de realitzar el recompte de punts.

La forma de comptar és senzilla. Cada agrupació de terrenys contigus d’un mateix tipus donarà el número de quadres multiplicat pel número de corones que tingui.

Una agrupació de terrenys sense cap corona no aporta cap punt.

Un jugador pot tenir diverses agrupacions d’un mateix tipus de terreny en el seu regne.

La puntuació final és la suma total dels punts de prestigi de totes les seves propietats.

El jugador amb més punts haurà guanyat. en cas d’empat, guanyarà el jugador amb l’agrupació de terrenys iguals més extensa (amb independència del número de corones. Si tot i així, es manté l’empat, guanyarà el jugador que tingui més corones al seu regne. I si, encara es manté l’empat, es compartirà la victòria.

Regles opcionals (i recomanades)

Els jugadors decidiran en quina d’aquestes modalitats volen jugar. Es poden jugar combinar entre sí. 

 

  • DINASTIA. Es juguen tres partides seguides. Guanya el jugador que hagi sumat el major nombre de punts.
  • EL REGNE CENTRAL. Guanyes 10 punts extra si el teu castell està al centre de la quadrícula de 5x5.
  • HARMONIA. Guanyes 5 punts extra si el teu regne està completament ocupat (no has descartat cap peça).
  • DUEL PEL PODER. En partides de 2 jugadors (ja experts), jugaran per aconseguir un regne de 7x7 en comptes de 5x5 (hauran de jugar amb les 48 peces en comptes de 24).

RESSENYA

Un dòmino que no és el que sembla

Pot semblar un jocs de dòmino i no ho és. Pot semblar un joc de conquestes reials i tampoc ho és. Què és, doncs, Kingdomino? Un joc d’entremès molt senzill i amè que sota l’aparença d’un joc de temàtica medieval s’amaga un joc abstracte senzill però molt ben dissenyat que el fa molt amè a l’abast de tota la família. Tot i que el joc és recomanat per a majors de 8 anys, crec que ben explicat podem baixar perfectament l’edat als 6 anys.

Partides d’uns 15 minuts.

Una edició excel·lent

L’editorial BLUE ORANGE ens presenta en l’edició de 2016 un format excel·lent, tant el l’edició dels components com en el disseny. Les magnífiques il·lustracions de Cyril Bouquet són alegres, de colors vius i plenes de detalls (bruixes, monstres, animalons…). Potser, per alguns, el disseny els pot semblar un joc infantil però només és una façana estètica (maca) per un joc que agradarà a totes les edats. 

Les peces del domino tenen un gruix considerable i un acabat brillant protector a ditades de molt bona qualitat. Els reis són de fusta que a mi, personalment, m’agraden més que no pas els de plàstic. Li dono un excel·lent. Té una qualitat/preu (menys de 20 euros) també excel·lent.

El joc no té cap més dependència de l’idioma que les instruccions del joc. Un cop es coneix la dinàmica, no ens afectarà en absolut.

Un falsa temàtica medieval

L’autor ens fa posar en la pell d’un rei medieval que vol conquerir més terres. Però aquesta introducció és només una excusa. No és un joc immersiu. Sota aquesta enganyosa imatge de joc temàtic, Bruno Cathala ens endinsa en un joc abstracte en format “dòmino” molt ben lligat que ha guanyat el premi “Joc de l’any 2017”. Des del primer moment, ens oblidarem de les nostres anhels reials i jugarem amb l’únic objectiu d’ajuntar terrenys i corones per aconseguir el major nombre de punts possibles. Però això no és pas dolent. 

Les regles s’aprenen amb la primera partida. I es tornarà additiu. En un no res s’acabarà i en voldrem una altra. Les normes opcionals donen més profunditat al joc i les recomano totes. El més enginyós el canvi d’ordre de jugadors a cada torn per compensar a qui es queda el terreny de menys valor.

Ens trobem davant d’un joc no col·laboratiu, és a dir, només pot guanyar un dels jugadors. La dinàmica d’escollir una peça de terreny que pot interessar al contrincant és l’únic moment del joc on interactuem amb la resta de jugadors. ÉS doncs un joc que provoca poques rivalitats i el fa molt familiar. 

L’atzar és present en l’hora d’aparèixer els nous terrenys disponibles, fet que ens pot fer saltar pels aires la nostra estratègia. I si l’atzar no ho fa, ho pot fer el nostre rival. Saber amb antelació quants tipus de terrenys hi ha, ens ajudarà a prioritzar uns o altres.

Ens trobem davant d’un joc simètric, on tots els jugadors tenen els mateixos condicionants. Les estratègies poden ser diferents a cada partida, així que la seva rejugabilitat és alta i si no ens funciona no tindrem temps d’agobiar-nos. En un no res la partida haurà acabat i en voldrem una altra. 

Escala molt bé a 2, 3 i 4 jugadors

El joc està ben escalat i permet jugar correctament en dos, tres i quatre jugadors. Funciona molt bé en parella amb el doble torn. Molt ben lligat.

No permet jugar en solitari.

El millor i el pitjor

En resum, podem dir que el millor i el pitjor d’aquest joc és:

R

Senzill, ràpid i clar.

R

Molt escalable, es juga molt bé a 2, 3 i 4 jugadors.

R

Una qualitat d'edició excel·lent.

R

Un cop provades les regles opcionals, es trobaran imprescindibles.

Q

Els més juganers potser se'ls farà massa curt i senzill.

Q

Poc interactiu amb la resta de jugadors.

Q

La suma de punts de vegades pot demanar llapis i paper. Especialment amb l'opció de "Duel pel poder".

La nota

Per tot això, a aquest joc li donem una qualificació de