Diu en Jordi Cabré que el jutge del Tribunal Suprem espanyol, Pablo Llarena, va afirmar, durant l’interrogatori a la ex-diputada Mireia Boya, que «lo simbólico es muy peligroso». Heus aquí la clau de tot plegat. Per això tenen els ulls posats en el representat de Catalunya, el president de la Generalitat. Primer, tot era culpa d’Artur Mas, després de Puigdemont… L’important és atacar el símbol, sigui qui sigui. Per això el cessen, per això el jutgen, per això l’humilien, per això el volen tancat a la presó, per això no el volen tornar a veure presidint la màxima institució catalana.

El seu primer atac fou cessar-lo, perquè ells poden, ergo fan. Veient que les enquestes li donaven mals resultats, el reptaren a presentar-se, confiats que perdria i que acabaria la seva carrera política humiliat pels propis catalans. Es va presentar i va guanyar. Els va sortir el tret per la culata. Per això ara, malgrat ser diputat i tenir tots els drets polítics que li permeten tornar a presidir la Generalitat, ells no l’hi volen, en aquest càrrec. Ens fan triar-ne un altre, qui sigui, però no ell, perquè la persona ha transcendit a símbol, i els símbols, ja ho diu el jutge Llarena, són molt perillosos.

Deia Salvador Cardús que si cedim amb la presidència de la Generalitat, cedirem en tot: lleis, drets, llengua, cultura, inversions, i molt especialment en dignitat. Qui ha de triar el president de la Generalitat? Els catalans, o el president espanyol?

Els catalans tenim dues opcions:

a) Una és preservar el símbol. Puigdemont és el nostre president legítim, i els nostres vots a les eleccions imposades per Madrid es tradueixen en què volem restituir-lo al seu càrrec. Si no ens ho permeteu, tornem a eleccions. I el tornarem a votar. I si no ens el deixeu tornar a proclamar, no n’escollirem cap altre, perquè el nostre president l’escollim els catalans.

b) L’altra és ser pragmàtics. Cridar una mica, treure pit i queixar-nos. Però després cal tirar endavant. Si no cedim, el 155 continuarà. Proposem un candidat alternatiu i que viatgi un cop al mes a Brussel·les a donar uns cops a l’espatlla al president legítim, convertit ara en president simbòlic, i resar a la verge de Montserrat perquè, si ens portem bé, no s’atreveixin amb la llengua, que deixin els presos polítics sortir de la presó, que deixin tornar els consellers exiliats, que comencin les obres del corredor mediterrani i que el proper representant a l’Eurovisió canti en català. I amb un lliri.

Tinc por que sempre triem el seny, el pragmatisme, perquè tenim tradició d’assenyats. Som així, som catalans… Però els portuguesos són independents. Els andorrans, els francesos, els espanyols i belgues, també. Nosaltres no. Perquè som assenyats catalans.

Ens ho han tret tot; només ens queda un president simbòlic a 1000 quilòmetres de distància. Què fem amb el nostre símbol? I què passarà a simbolitzar, si el releguem a intangible? Fem el que fem, si us plau, no el deixem a la mercè dels altres, perquè només cal fer memòria de com tracten els símbols catalans, un cop els posen l’etiqueta de peligrosos…:

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

President de la Generalitat (2016- 2017)

 

Cessat del càrrec (art. 115 CE)

 

Exiliat

 

Procés judicial obert

 

Artur Mas

Artur Mas

President de la Generalitat (2010- 2016)

 

Inhabilitat

 

Multat

 

Procés judicial obert

 

José Montilla

José Montilla

President de la Generalitat (2006- 2010)

 

R

No represaliat

 

Pasqual Maragall

Pasqual Maragall

President de la Generalitat (2003- 2016)

 

R

No represaliat

 

Jordi Pujol

Jordi Pujol

President de la Generalitat (1980- 2003)

 

Presó (1960)

 

Apallissat (1960)

 

Josep Tarradellas

Josep Tarradellas

President de la Generalitat (1954- 1980)

 

Exiliat

 

Josep Irla

Josep Irla

President de la Generalitat (1938 - 1954)

 

Exiliat

 

Lluís Companys

Lluís Companys

President de la Generalitat (1934 - 1934)

 

Q

Assassinat

 

Presó

 

Exiliat

 

Francesc Macià

Francesc Macià

President de la Generalitat (1932 - 1933)

 

Presó

 

Exiliat

 

Josep Puig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch

President de la Mancomunitat (1917 - 1924)

 

Exiliat

 

Enric Prat de la riba

Enric Prat de la riba

President de la Mancomunitat (1914 - 1917)

 

Presó

 

Què fem?