Sabies que Prudenci Bertrana, abans d'escriptor modernista, havia estat pintor?

I que havia pintat a Sant Pere de Vilamajor!?

La Cedes de can Cortès em va dir que havien anat a veure una exposició de quadres d’en Prudenci Bertrana al Museu d’Art de Girona. Pintura? Però que no era escriptor?

La notícia no era que també pintava sinó que es van sorprendre en veure quadres de Sant Pere de Vilamajor! Com? Sí? Doncs me n’hi vaig a veure’ls!

El Museu de Girona, en motiu de l’Any Bertana, té una exposició temporal del 11 de maig a l’1 d’octubre de 2017 al cinquè pis del Museu titulada: “Prudenci Bertrana, pintor”. Allà podrem fer-nos uns idea de qui era Bertrana:

Nascut a Tordera el 1867, sempre havia destacat per les seves aptituds pel dibuix. El 1884 es va matricular a la universitat per estudiar enginyeria però ho va deixar al cap d’un any (1885) i es va matricular a l’escola de la Llotja, però tampoc acabà els estudis.

Acabat de casar, es va establir a Girona però no tenia estudis ni cap ofici. Així que va decidir pintar per guanyar-se la vida. Des del 1890 va començar a fer rètols, retrats… i el 1897 fou professor de l’Escola d’Arts i Oficis de Girona. Quan va començar a guanyar renom com a pintor començà a escriure.

El 1899 va publicar la seva primera narració i tres anys després obtenia un premi als Jocs Florals d’Arenys de Mar. A mesura que tenia més i més reconeixements literaris i amb la bona crítica de la seva primera novel·la (Josafat), anà desviant el seu interès cap a la literatura sense deixar mai de pintar. Aquesta època va coincidir amb l’època més destacada de les seves obres pictòriques, però després de passar una època a Vilamajor desà els pinzells durant gairebé vint anys.

 

Aquest quadre fou pintat el 1916 i sembla fet des d’una de les finestres del segon pis de can Planes. Si us hi fixeu veureu que cases de la família Cortès encara no havien estat rehabilitades amb els estils modernistes-noucentistes dels anys 20 del segle XX i encara presenten un aspecte medieval. I la Torre Roja encara té el panteó de la família Soler a la façana de migjorn, està arrebossat amb rellotges de sol i no està aïllat, sinó aferrat a l’església per un mur on s’hi guardaven estris del cementiri vell.

Aquest quadre fou pintat el 1916 i sembla fet des del carrer Montseny, a l’altra banda de la riera. O fins i tot, des dels jardins de can Duran. En primer pla trobem la vegetació de la riera i una casa encara per rehabilitar, probablement la Dàlia (si la Jardinera no estava construïda). Diríeu que és la Dàlia, oi?  La muralla de l’església estava en mal estat i plena de vegetació (encara hi havia el cementiri vell). Hi veiem cal Menut, la Mongia, can Pau, cal Gorro…

Què hi feia Prudenci Bertrana a Sant Pere de Vilamajor?

Després de la mort del seu fill Heribert (1913) i la seva filla Helena (1915), Prudenci Bertrana anà a passar una temporada amb la seva dona i la seva filla Cèlia a Sant Pere de Vilamajor. S’estaven en una casa propietat de Xavier Montsalvage. Fou durant aquesta època quan va pintar els dos quadres que hem vist de Vilamajor.

Però quina casa era la de Xavier Montsalvatge?

Xavier Montsalvatge tenia una casa a Sant Pere de Vilamajor? El famós compositor català? Saps quina casa podria ser? Espero el teu comentari!

Quina casa podria ser la Montsalvatge?

Sembla que un dels quadres es podria haver pintat des de can Planes. Podria ser aquesta? O no?

L'exposició només dura fins el 1 d'octubre de 2017

Museu d’Art de Girona, pujada de la Catedral, núm. 12 (darrera la catedral). Tel. 972203834. Feiners de 10 a 19h (de maig a setembre) i de 10 a 18h (d’octubre a abril). Diumenges i festius de 10 a 14h. Els dilluns tancat (excepte festius). Preu entrada general 4’5 euros. Més informació: www.museuart.com

2x1

L’entrada a l’exposició inclou no només veure l’exposició temporal sinó totes les sales del museu de l’art gironí des del segle X al XX.

I si ja us ha passat l’exposició, podeu fer una visita igualment al museu perquè paga la pena.

Recomanable al 100%

Bona excusa per visitar Girona!

Visitar el museu sempre és una bona excusa per visitar el centre històric de Girona. Oi que sí?

Ens saps res de la relació d'en Prudenci Bertrana o Xavier Montsalvatge amb Vilamajor?

11 + 12 =