Autor

Julian Courtland-Smith

Editorial / Edició

STRONGHOLD GAMES (1982) 2018

Art

David Ausloos

Joc familiar

Mar – illa

Mapa de llosetes

Diu la presentació del joc: “Principis del segle XX. Una illa misteriosa en el cor de l’oceà. Valents aventurers amb bosses plenes de tresors, es preparen per tornar a les seves llars, quan l’illa comença a enfonsar-se lentament, creant el pànic. Tots intentaran escapar del terrible final: els més afortunats arribaran a les barques, mentre que la resta haurà de tirar-se a l’aigua i nadar. Però ningú és immune als monstres marins, taurons i balenes que habiten als mars del voltant!“.

 • Conflictiu / Familiar
 • Competitiu / Col·laboratiu
 • Immersiu / Abstracte
 • Simetria / Asimetria
 • Rejugabilitat
 • Dependència de l’idioma
 • Anàlisi-paràlisi
 • Vistositat a taula
 • Complexitat
 • Dificultat
 • Atzar
 • Estratègia
 • Mecàniques de joc
 • Art
 • Qualitat de l’edició
 • Qualitat del manual

Atlantis s’enfonsa!

És un joc familiar amb molta interacció on alguns jugadors molt sensibles poden acabar enfadats perquè els hem enfonsat una barca o els hem enviat un monstre marí a devorar els seus exploradors. Cadascun dels nostres exploradors val un número determinat de punts i només nosaltres sabem quin valor és, tot i que ho haurem de recordar (cosa difícil amb tant de caos) ja que un cop començada la partida no podrem tornar a comprovar-ho. L’atzar és força important, ja que mai sabem quin monstre es mourà o què hi haurà sota el tros d’illa que s’enfonsi. El joc acaba inesperadament quan explota el volcà.

És un joc ple de “puteig” però molt divertit. Si t’agrada interactuar amb els altres jugadors és el teu joc. Si no t’agrada que a mitja partida no et quedin jugadors o que t’ataquin els teus companys, potser no t’ho passaràs bé en aquesta cursa a contra-rellotge. Un joc molt bo que millora amb les expansions.

Expansions: The Island

Ampliem a 5 – 6 jugadors

Aquesta mini expansió afegeix 20 exploradors nous (10 de blancs i 10 de taronges) per permetre jugar fins amb 6 jugadors. Si la interacció és el punt fort del joc, afegint-hi dos més el joc millora notablement. Hi ha menys vaixells per jugador així que augmenta la competició per aconseguir-ne un! Té dues variants: una eliminant el nombre d’exploradors per jugador  passant de 10 a 8; però també es pot jugar amb la variant “massa gent” amb 10 exploradors per jugador augmentant la sensació de caos (i això, en aquest joc, no és pas dolent).

El calamar gegant, els dofins i els daus de boceig

Aquestes espancions són compatibles entre sí. Són bones però no imprescindibles.

El calamar ve a barallar-se amb la balena i a endur-se exploradors de la costa i a dalt de les barques. Introdueix un element diferent més que està bé però potser augmenta massa les variants.

Els dofins i els daus també és una bona variant, però en un joc de puteig no cal res que ajudi als exploradors! Tots a l’aigua! Els daus canvien l’experiència de joc i això ja va a gust del consumidor.