


A Sant Pere, per descomptat, també en tenim un, però no sempre ha estat el mateix. Fins fa cosa de deu anys el que s’imprimia als nostres segells representava l’escut del Vaticà, amb la tiara i les dues claus, en referència a Sant Pere, el primer papa del cristianisme. Fa uns quinze anys, aquest que us escriu es va preguntar per què l’escut municipal no s’adequava a la normativa vigent i encara feia servir l’escut del Vaticà, de manera que es va adreçar a l’Ajuntament, va parlar amb en Joan Icart, aleshores alcalde, i va rebre com a resposta que aquesta no era una prioritat i que el tema estava encallat.
Tot seguit em vaig oferir a fer una proposta d’actualització de l’escut i a acompanyar l’alcalde a defensar-la davant del conseller heràldic de la Generalitat. I així va ser: vaig llegir i rellegir la Llei i el Reglament, vaig posar-me en contacte amb altres municipis que també es diuen Sant Pere… i finalment vaig marxar, acompanyat per l’alcalde, a Barcelona amb una proposta sota el braç. D’aquí sorgí l’actual escut de Sant Pere de Vilamajor, amb la clau de Sant Pere orientada cap al cel i, a sota, la creu de Sant Jordi, que indicava que el nostre municipi havia estat carrer i braç de Barcelona, i les quatre barres, símbol de la pertinença del poble als comtes de Barcelona.
Blasonament oficial de l’escut de Sant Antoni de Vilamajor:
Escut caironat truncat i semipartit: 1r. d’argent, una creu de sant Antoni patent i concavada de gules carregada d’una campaneta d’or sobre el peu; 2n. d’argent, una creu plena de gules; 3r. d’or, 4 pals de gules. Per timbre una corona mural de poble.
Proposta de nou blasonament de l’escut de Sant Antoni de Vilamajor:
Escut caironat: d’argent, una creu de sant Antoni patent i concavada de gules carregada d’una campaneta d’or sobre el peu; el peu partit: 1r d’argent, una creu plena de gules; 2n d’or, quatre pals de gules. Per timbre, una corona mural de vila.
Justificació:
Amb la nova proposta s’aprofita per actualitzar l’escut municipal de Sant Antoni de Vilamajor un cop superat el llindar dels 5000 habitants passant de categoria de poble a vila. Per tant, proposo actualitzar el timbre amb una corona mural de vila (cinc torres en comptes de tres). Aprofitant el canvi, també proposo un canvi lleu de blasonament que manté tots els símbols però sent més fidel a l’esperit del Reglament de Símbols Locals de Catalunya donant més importància al símbol propi del municipi sense prescindir de les armes de Barcelona que commemoren el títol de Carrer i Braç concedit el 1384.
Què fem amb tots els elements que tenen l’escut antic? Aquest canvi tindria cost econòmic?
No. El canvi és només un procés administratiu. Com a molt es podria haver d’abonar el cost del segell de goma de l’Ajuntament: uns 30-40 euros. La resta d’elements que tenen l’escut amb la corona de poble (rètols, plaques de carrers, cotxes municipals, uniformes) no cal canviar-los ja que només indiquen que han estat fets en el període de l’escut amb corona de poble (1981-2017). Seria, doncs, un element històric que permetria datar-los. A mesura que el consistori encarregués nova papereria o fes noves actuacions hi posaria l’escut nou indicant que ha estat realitzat amb posterioritat del canvi de categoria municipal. Així, doncs, el canvi d’escut no suposaria pràcticament cap cost econòmic.
En què consistiria aquest procés administratiu?
El procés és relativament llarg i requereix consens al plenari municipal (dues terceres parts). La proposta, aprovada prèviament pel Ple, s’envia a la Generalitat per tal que s’hi pronunciï el conseller heràldic i l’Institut d’Estudis Catalans. Un cop la Generalitat dóna el vist-i-plau a la proposta, cal que sigui aprovada de nou del Ple de l’Ajuntament. Finalment, el Departament d’Administracions Públiques de la Generalitat aprova inscriure el nou escut al registre de Símbols Locals i el canvi és oficial un cop publicat al Diari Oficial de la Generalitat.
Comentaris recents