És el segon terratrèmol més intens registrat a Catalunya

El 1447 havia estat un mal any. No pas per sequera, sinó tot el contrari, per massa pluja. Massa tempestes i cops de vent. Moltes cases necessitaven reparacions a les teulades, tenien bigues podrides… i el 1448 tampoc no havia començat bé. Les pluges continuaven visitant el Vallès i el Maresme.

El que semblava una nit tranquil·la, no ho va ser. Una forta sacsejada va despertar els vilamajorencs la nit del 24 de maig de 1448, poc abans de les 12 de la nit. Tot havia tremolat de valent. La por i el pànic s’estenien per les cases. “Ho has notat?”, “Què ha sigut això?!”. El record del tremolor del 1428 encara era present. De seguida, precs al Sant per demanar la protecció divina.

Uns minuts més tard, entre les 12 i la 1 de la matinada del ja 25 de maig, una rèplica molt més forta encara, de força VII-VIII, va portar la catàstrofe. La gent era víctima del pànic. Cases enrunades arreu, només la Torre Roja del Castell de Vilamajor semblava ignorar-ho tot. El castell estava enrunat, com el de Llinars, que ja no es tornaria a habitar. Els desperfectes es van estendre cap a Mataró, Palautordera, Papiol, Montornès, Santmenat, Barcelona… El sisme es va notar fins i tot a Vic, Girona, Perpinyà i Lleida. Aquell mes de maig, 108 persones van morir per la pesta als voltants de Llinars.

L'epicentre fou a Cardedeu

L'any del terratrèmol

Es va produir la nit del 24 al 25 de maig de 1448

Entre les 12 i la 1 de la matinada

El terratrèmol de 1448 va tenir l’epicentre en un punt entre Llinars i Cardedeu i fou d’intensitat VII-VIII. Anem a veure, per poder comparar, els danys que produeixen terratrèmols d’intensitats diferents:

 • Intensitat I. No es percep. (només amb instrumental)
 • Intensitat II. Molt poc percebut. (només persones sensibles)
 • Intensitat III. Dèbil. Algunes persones noten un lleuger tremolor dins els edificis. Els objectes penjats oscilen lleument.
 • Intensitat IV. Moderat. La vibració es nota amb claredat però no espanta. Els mobles, la vaixella i l’edifici tremola. Els objectes penjants oscilen notablement.
 • Intensitat V. Fort. Algunes persones s’espanten i surten corrent a l’exterior. Cauen petits objectes. Forta sotragada a l’edifici. Es desperten les persones i els animals es neguitegen. Petits danys en cases de construcció humil.
 • Intensitat VI. Lleument danyós. Les persones s’espanten i es nota clarament a l’exterior. Els mobles es mouen i cauen objectes. Es trenquen vidres i es produeixen danys lleus a edificis ben construïts.
 • Intensitat VII. Danyós. Costa mantenir-se dret a dins dels edificis. Cauen mobles i els recipients amb líquid vessen. Cauen els elements esvelts com les xemeneies. Danys forts en edificis humils i lleus en edificis construïts amb pedra ben treballada (castells-esglésies).
 • Intensitat VIII. Greument danyós. Costa mantenir-se dret a l’exerior. Els terrenys tous s’ondulen. Apareixen esquerdes al terra. Danys molt importants en edificis humils -inclosos els enderrocs- i moderats en edificis ben construïts.
 • Intensitat IX. Destructor. Pànic general. Persones llançades bruscament a terra. Terrenys tous visiblement ondulats. Danys generalitzats als edificis, els humils amb danys estructurals molt greus. Monuments i columnes cauen.
 • Intensitat X. Molt destructor.  La majoria d’edificis ben construïts tenen greus danys estructurals. Molts enderrocs.
 • Intensitat XI. Devastador. Els edificis molt ben construïts amb grans danys estructurals.
 • Intensitat XII. Completament devastador. Es destrueixen tots els edificis. Els màxims danys concebibles. Modificació del relleu.

Mireu quins comentaris més "honorables" que han fet d'aquesta entrada al bloc! 🙂

Felicitats també a tu pel teu bloc. Segur que, com diu la “publicitat” a l’autobús, ets un tros de pa beneït. Per cert, els terratrèmols que van devastar el poble on vaig néixer (Amer, comarca de la Selva) es van produir el 1427 i el 1428. Es va esfondrar pràcticament tot el poble i el monestir va perdre el claustre i la volta de la nau de l’església…

Carles Puigdemont

01/05/2009

No coneixia el teu bloc, és pedagògico-genial. Enhorabona!, ahir també jo vaig parlar dels terratrèmols de 1427-29, però des d’un vessant diferent i analfabet. Fins aviat!. Cordialment.

Carme Laura Gil

30/04/2009