Publicat:

Aquesta ruta la vaig publicar al número 3 de la revista “D’aqui”, el febrer del 2012

Guia:

0:00 h – Parc de Can Sauleda

0:05 h – Escola Joan Casas

0:07 h – Final del carrer Girona

0:10 h – Pont d’en Mora

0:15 h – Cruïlla de Cal Record

0:20 h – Can Garneu

0:25 h – Font

0:35 h – Alzina Grossa de cal Massó

0:40 h – Carretera

0:45 h – Primera girola de Llinars

1:30 h – Parc de Can Sauleda

Punt de sortida:

Parc de Can Sauleda. Sant Antoni de Vilamajor

Recomancions:

Cal dur calçat còmode i una gorra per protegir-se del sol a l’estiu.

Recomanem dur una càmera fotogràfica.

A Sant Antoni de Vilamajor podeu aparcar el vehicle a l’aparcament de terra de can Sauleda, al costat mateix del parc i la carretera. Tingueu en compte que els diumenges s’hi celebra el mercat setmanal i no hi podreu aparcar. L’aparcament de davant l’església és una bona alternativa.

Més informació:

Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor

Plaça Montseny, núm. 5 – Casa de la Vila

Tel: 938452880

www.santantonidevilamajor.cat

L'alzina grossa

Sant Antoni de Vilamajor, Llinars del Vallès

Distància: 2'8 km d’anada i 2'8 km de tornada

Durada (minuts)

Desnivell: (m)

)

Tipologia: no circular

%

Dificultat molt baixa

Enllaços amb altres senders:

L’inici d’aquesta ruta coincideix amb l’inici del Sender de Petit Recorregut PR-C 139, que uneix el Pla de Vilamajor amb el Pla de la Calma. També hi passa el Sender de Gran Recorregut GR-97.

Recuperem el camí que uneix el Baix Montseny amb l’Alt Vallès

Començarem la ruta al Parc de Can Sauleda de Sant Antoni de Vilamajor, que es troba arran de carretera al bell cor del poble. Només començar ja podrem gaudir d’un arbre monumental: abeurat permanentment a les aigües de la riera de Vilamajor s’alça majestuós aquest immens roure de 14 metres d’alçada i un tronc de 80 centímetres de diàmetre. Nosaltres també ens hi podem fer passar la set ja que davant seu hi ha una font.

Continuem la ruta seguint el carrer Girona avall, deixant a mà esquerra l’escola Joan Casas. El carrer acaba en un cul de sac on hi trobarem un cartell que ens indica l’inici del camí ral. Només començar, ens endinsem en un alzinar fresc i en pocs minuts trobarem el pont de la carretera de Llinars a Sant Antoni (BP-5109). Nosaltres hi passarem per sota, arran de riera. Just passar el pont, ens sorprendrà l’antic pont d’en Mora, construït a finals del segle XIX, quan es va arranjar la carretera.

Un cop passat el pont ens canvia el paisatge. L’alzinar recula i trobem vegetació de ribera amb algun lledoner i agrupacions de canyissars. El camí segueix la riera de Vilamajor fins la cruïlla de can Record, des d’on podem observar un altre canvi de paisatge: la plana agrícola de Vilamajor envoltada de carenes. Al davant, darrere Llinars, veurem la serra del Corredor amb el campanar de Collsabadell, que ens vigila. Darrere nostre, la impressionant visió del Sot del Cortès amb el turó del Samont al fons, protegit a l’esquerra per la serra de Palestrins i a la dreta pel turó de Sant Elies.

Ara el camí s’endinsa entre els camps. Els boscos han reculat i només ens fa ombra alguna alzina, algun roure o algun pi solitari. El camí ha estat arranjat fa poc per l’Ajuntament de Sant Antoni i hi trobarem una font i alguns bancs per reposar. També s’hi ha plantat plataners al llarg del camí però aquests encara són massa joves per fer ombra. Temps al temps. Anirem veient diverses masies: can Mora, can Record, can Garneu, can Massó Vell… Aquest camí agrícola ens deixarà a la cruïlla de can Collet, en un petit alzinar barrejat de pins. Agafarem el camí de can Massó Nou, una autèntica reminiscència de camí rural protegit per pins i alzines que creen un ambient màgic. De cop i volta, una sorpresa: l’Alzina Grossa, l’arbre monumental més imponent de tot el terme de Sant Antoni!

L’Alzina Grossa té un impressionant tronc de 1’40 m de diàmetre i una capçada de 25 metres. La monumentalitat d’aquest majestuós exemplar passa desapercebuda ja que prop del talús l’acompanyen altres roures, pins i alzines, també notables. Continuem el camí deixant can Sala del Pla enrere fins que entrem en una petita pineda amb algunes alzines. Quan en sortim trobem can Galofré i, de nou, la carretera de Llinars. En aquest darrer tram trobem un corriol paral·lel a la carretera que ens deixarà, ja, a l’entrada del terme municipal de Llinars del Vallès.

Per tornar a Sant Antoni refarem el camí però a la inversa. Si baixant gaudim les vistes de la serra del Corredor, pujant gaudirem l’escenari que ens ofereixen els darrers contraforts del Pla de la Calma (la serra de Palestrins i les muntanyes de Vilamajor), tot veient com s’acaba el Vallès i es fusiona amb el massís del Montseny. Bona ruta!

El millor: Les vistes a la plana i l'alzina grossa

EL pitjor: Un tram final paral·lel a la carretera

Porteu la càmera!