La meva fillola Anna, juntament amb sis companys, la Irene, l’Arnau, el Jan, la Joana, la Marta i la Clàudia han decidit formar un equip i participar en un concurs d’abast europeu, el First Lego League. De què va aquest concurs? De robòtica! però amb un repte científic i uns valors a seguir a l’entron d’un repte: Aliances animals. I quin animal van voler ajudar? Els ratpenats!

Em van demanar que els fes un logo per l’equip: que tingués a veure tant amb Sant Pere de Vilamajor com amb els ratpenats i, que a més, el ratpenat no fes por. Tot el contrari. I dit i fet.

Això em va fer entrar la curiositat pel seu treball…

Per què el ratpenat?

“Quan vam començar a fer el projecte no teníem gens clar que arribés a ser el protagonista del nostre treball. A la pluja d’idees inicials parlàvem d’animals més propers a nosaltres. La realitat és que és un animal lleig, que per a nosaltres era desconegut. A més la tradició i la cultura popular no ajuda gaire. Tenim la imatge de la novel·la “Dràcula” de Bram Stoker, per això associem el ratpenat a un vampir, ara sabem que només 3 espècies són vampirs, i no són perjudicials per a l’home. Batman, Halloween i tot un seguit de mites i tradicions ens han portat una mala imatge sobre l’animal, del tot injusta.

Ara sabem que moltes espècies estan amenaçades i totes estan protegides per la legislació vigent. Els perills que els afecten són: els pesticides que es tiren als camps per matar insectes, cada vegada hi ha menys refugis tranquils, i més gent que entra a les coves ¡ a les cases abandonades i els molesta.

Els podem ajudar si:

  • els coneixem una mica millor i no ens fan por
  • expliquem a la gent que són profitosos.
  • els observem sense molestar-los
  • col·laborem amb els científics (o el parc natural) si tenim alguna informació interessant.
  • els oferim caixes niu i refugis a les cases i jardins per què s’hi instal·lin, és un animal que no pot construir-se ni condicionar per sí mateixos un refugi.
  • no tallem els arbres vells dels boscos

Va ser quan el vam conèixer i vam saber els beneficis que ens aporta, quan vam decidir desenvolupar aquest projecte.”

Quin és el problema que volen ajudar a resoldre?

“A Sant Pere de Vilamajor a l’estiu s’hi viu molt bé. Però des de fa uns quants anys hem notat que hi ha un augment de mosquits, sobretot el mosquit tigre i a les urbanitzacions encara més degut als bassals i altres acumulacions d’aigua dels veïns.

Pensant i debatent, vam trobar interessant buscar una solució a aquest problema. Paral·lelament i després d’un temps d’investigació van descobrir que un dels grans beneficis que ens podrien portar els ratpenats és el fet que mengen insectes. Vam pensar en ajudar-los, ja que ens vam adonar que tenien molts problemes en trobar llocs on poder criar, aparellar-se, etc. Per tant, els ratpenats ens podrien ajudar menjant-se els mosquits i nosaltres a ells, construint caixes  per donar-los un hàbitat dins de les urbanitzacions.

El problema que tenen els ratpenats a Catalunya, és que els boscos són poc madurs i al no poder-hi criar, aparellar-se, etc., s’acaben instal·lant en esquerdes d’edificis, d’on la gent els fa fora per por que tenen degut a llegendes urbanes i la por a malalties que ens podrien passar. Per tant durant l’estiu no tenen on instal·lar-s’hi.”

L'objectiu del treball

“La primera missió és establir l’aliança entre el ratpenat i nosaltres. La nostra recerca s’ha dirigit cap a dues vessants.

Per una banda volem ajudar el ratpenat comú, aquell que veiem volant al voltant dels fanals durant les nits d’estiu. Van pensar en facilitar un lloc on puguin instal·lar-se, criar, aparellar-se, amagar-se, etc. També evitarem que se’ls faci danys irreversibles si ajudem a canviar la imatge negativa que tenen algunes persones sobre aquest animal i conscienciar la gent que és molt profitós per al control de mosquits. En aquesta fase hem fet unes caixes niu i les hem penjat a diferents zones de Sant Pere.

D’altra banda, durant aquest temps d’estudi i amb l’ajuda d’experts en el camp dels quiròpters del Museu de Granollers, ens vam adonar que el Ratpenat de Ferradura Petita és una espècie amenaçada, esglaó previ a estar en perill d’extinció,  i que el tenim molt a prop, vam veure la necessitat de buscar un indret natural al nostre entorn, per poder facilitar que puguin  hivernar durant els mesos de fred i reproduir-se.”

Assessorats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, i el seu responsable, Carles Flaqué, han realitzat una proposta de caixes niu distribuïdes al territori per ajudar aquest petit animaló. (vegeu mapa adjunt)

Enhorabona tots set!

 

L'equip

Són la Irene, l’Arnau, el Jan, la Joana, l’Anna, la Marta i la Clàudia, un grup d’amics i familiars de Sant Pere de Vilamajor.

R

Objectiu principal:

La primera missió és establir l’aliança entre el ratpenat i nosaltres.

R

Objectiu secundari (1):

Ajudar als rat-penats facilitant-los un lloc on puguin instal·lar-se, criar, aparellar-se, amagar-se, etc.

R

Objectiu secundari (2):

Canviar la imatge negativa que tenen algunes persones sobre aquest animal i conscienciar la gent que és molt profitós per al control de mosquits.